Norrlandsbeardisars blogg

Norrlandsbeardisars blogg

Veterinärbesök

hundPosted by Kristina Monday, August 01 2011 14:20:50

Som en del vet så har ju Cosmo känts som om han åldrats fort på sistone. Skröplig gång, svaga muskler och mycket tunnhårig och dålig päls. Lite formen av en tunna har han också haft på sistone. För ca 1,5 månad sen var han dock ner till Sidsjöns djurklinik för en seniorkoll. De tog lite prover på njure och lever och konstaterade att han hade lite höga levervärden, men hans tunna päls och dåliga muskulatur var på grund av åldern sa de. Alla grejer jag tog upp med veterinären om honom var just på grund av åldern. For hem med specialmat för levern och en liten molande känsla i magen men ok han är ju 13 så det ska kanske vara så här..
Förra onsdagen hade jag tid igen till veterinären fast nu beställde jag tid hos vet på södra berget. På måndagen innan kunde han dock inte gå utan tippade omkull hela tiden när han försökte. Jag blev rädd och bestämde att nu åker vi in akut. Ville inte att han skulle plågas och var nog ganska säker på att ta bort honom...
Väl där gick han jätte dåligt men han gick iaf in. Veterinären tog blodprov och då såg de att hans levervärden var tokdåliga och pga av hans hårbortfall, muskelförtvining, nedfallna buk + att jag talade om att han är som ett monster när det gäller mat och dricker mängder så misstänkte de starkt att Cosmo drabbats av Cushing. Cushing är när det produceras för mkt kortison av binjurarna. De frågade om jag ville göra ett ultraljud för att vara säker. Just på måndagen (en måndag i månaden) var specialist Lennart Nilsfors där och utförde detta. Klart jag ville. Fick komma tillbaka till kl 19 och vid ultraljudet konstaterades att Cosmo har en tumör på ena binjuren som ger för mycket kortison. När jag hörde tumör suckade jag bara och sa att ja men då är det väl inget mer att göra än att ta bort honom. För mig är tumör på en så gammal hund = inget bra. Lennart tittade då upp på mig och sa att om detta vore min hund så skulle jag helt klart prova att medicinera, han är ju fräsch i övrigt. Så Cosmo fick helt enkelt följa med hem igen. Fick äta ostkrokar på vägen hem dessutom. :)
Han har börjat äta medicinen och nog tycker jag att han känns lite piggare. Musklerna har ju naturligtvis inte kommit tillbaka ännu och han är fortfarande som en målsökande robot när det gäller mat, men buken är inte som en tunna längre. Vill inte ropa hej än, men jag är glad om han hänger med ett tag till iaf. :)
För er som är Beardis ägare kan jag ju även skriva att Lennart Nilsfors berättade att han gjort undersökningar på en massa Bearded Collies på sena 80-talet och att de då fått bukt med (hjärt?)problem som Beardisen hade då. Han berömde också vår ras som en av de mest friska raser han stött på. Kul att höra.:)

  • Comments(4)//blog.norrlandsbeardisar.se/#post192